Περιεχόμενα Σελίδας
ΕΣΠΑ 2021-2027
Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.
Η Ελλάδα είναι το πρώτο Κράτος-Μέλος της ΕΕ που προχώρησε σε επίσημη υποβολή και της εγκρίθηκε το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
Τα έργα/δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Προβάλλονται, ως συνολική πολιτική, οι προτεραιότητες και δράσεις που θα υλοποιηθούν και οι οποίες ως σκοπό τους έχουν τη γόνιμη μετάβαση σε μια:
- «πιο έξυπνη» Ελλάδα – 20% των πόρων
- «πιο πράσινη» Ελλάδα – 27% των πόρων
- «πιο διασυνδεδεμένη» Ελλάδα – 8% των πόρων
- «πιο κοινωνική» Ελλάδα – 30% των πόρων
- Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες της- 6% των πόρων
- Για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών μετά την απολιγνιτοποίηση – 7% των πόρων
Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία -μετά την πανδημική κρίση- συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκκίνηση ενός νέου κύκλου ευημερίας για όλους.
Το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29/7/2021.
Τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027
Τομεακά Προγράμματα 2021 – 2027
Ανταγωνιστικότητα
Σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων και εναρμόνιση με τις πολιτικές της ΕΕ για τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό.
Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή
- Βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και ενίσχυση της απασχολησιμότητας του ανθρώπινου δυναμικού, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους έως 29 ετών εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΑΕΚ)
- Βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης και ενίσχυση της ίσης πρόσβασης, χωρίς αποκλεισμούς, στην εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης
- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ίσης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
- Προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας
Ψηφιακός Μετασχηματισμός
- Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες & εφαρμογές από Δημόσιο και ΟΤΑ
- Υποδομές νέφους φιλικές προς το περιβάλλον
- Ολοκλήρωση του Δικτύου Δημόσιου Τομέα
- Ψηφιακές πλατφόρμες για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Συνδεσιμότητα υπερυψηλής ταχύτητας και επέκταση των σημείων ασύρματης πρόσβασης
- Ενίσχυση της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση και της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων
- Περαιτέρω ενίσχυση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr
Μεταφορές
- Ανάπτυξη – αναβάθμιση των βιώσιμων αστικών μέσων μεταφοράς
- Ανάπτυξη – αναβάθμιση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της χώρας
- Προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών
- Διασφάλιση της προσβασιμότητάς & ενίσχυση της συνδεσιμότητας των νησιών
- Βελτίωση της ασφάλειας μεταφορών
Πολιτική Προστασία
Κύρια στρατηγική του Προγράμματος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που εστιάζει στην πρόληψη, την ετοιμότητα ανταπόκρισης και επέμβασης με στόχο την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των υποδομών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, των υλικών και άυλων αγαθών από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές καθώς και από λοιπές απειλές συναφούς προέλευσης, που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή
- Ενέργεια
- Κλιματική αλλαγή
- Αστική αναζωογόνηση
- Στερεά απόβλητά
- Υγρά απόβλητα – Ύδατα
- Βιοποικιλότητα
- Αστική κινητικότητα
- Τεχνική βοήθεια
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία θέτει ως προτεραιότητά του (α) τη στήριξη επενδύσεων που θα συμβάλλουν άμεσα και αποτελεσματικά στον οικονομικό μετασχηματισμό αυτών των περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες της καθεμιάς και (β) την ενδυνάμωση των εργαζομένων και γενικά του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.