Περιεχόμενα Σελίδας
- 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ«ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020»Τοπικό πρόγραμμα CLLD/ LEADER για την περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνος και τμήματος του Δήμου Δέλτα στο Νομό Θεσσαλονίκης
- 1.1 ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
- 1.1.1 Α) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών –Μη Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα.
- 1.1.1.1 – Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων μέσω της ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, σχετικές με την αλιεία (άρθρο 30, Καν (ΕΕ) 508/2014), τηρουμένων των προϋποθέσεων που τίθενται στις παραγράφους 2, 3 και 4 του εν λόγω άρθρου (μόνο για δράσεις αλιευτικού τουρισμού).4.2.1.1 – Συμπληρωματικές δραστηριότητες αλιέων με έμφαση στον αλιευτικό τουρισμό.
- 1.1.1.2 – Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια (άρθρο 48, Καν. (ΕΕ) 508/2014)4.2.1.3 – Εκσυγχρονισμός/ μετεγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων στην υδατοκαλλιέργεια
- 1.1.1.3 – Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (άρθρο 69, Καν. (ΕΕ)508/2014)4.2.1.4 – Ίδρυση /Εκσυγχρονισμός/ επέκταση επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
- 1.1.2 Β) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών –Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (deminimis).
- 1.1.1 Α) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών –Μη Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα.
- 1.2 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- 1.2.1 Γίνονται δεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης και εταιρειών υπό σύσταση.
- 1.2.2 6. Οι ενισχύσεις παρέχονται σε Δικαιούχους:
- 1.2.3 7. Ο Δικαιούχος οφείλει να τηρεί τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
- 1.2.4 10. Τα σκάφη αναψυχής, για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα ενισχυθούν, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο «Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών».
- 1.3 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
- 1.3.1 Δεν είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από το ΕΤΘΑ οι παρακάτω δαπάνες:
- 1.3.2 α) χρεωστικοί τόκοι, εκτός επιχορηγήσεων που δίνονται υπό τη μορφή επιδότησης επιτοκίου ή επιδότησης προμηθειών εγγύησης,β) η αγορά μη οικοδομημένης και οικοδομημένης γης όταν το ποσό υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών για την οικεία πράξη. Για εγκαταλελειμμένες και πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κτίρια, τότε το όριο αυτό αυξάνεται στο 15%γ) φόρος προστιθέμενης αξίας, εκτός από την περίπτωση που δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας για τον ΦΠΑδ) τα έξοδα συναλλάγματος και οι χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, καθώς και τα λοιπά καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδαε) οι δαπάνες για πρόστιμα, χρηματικές ποινές και έξοδα για την επίλυση διαφορώνστ) οι δαπάνες όταν έχουν πραγματοποιηθεί εκτός της περιόδου επιλεξιμότηταςζ) οι δαπάνες που αναφέρονται ως μη επιλέξιμες στο Κεφάλαιο 7 του Ενημερωτικού Οδηγού της Πρόκλησης.Τονίζεται ότι οι πράξεις δεν είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, σε περίπτωση που έχουν περατωθεί φυσικά ή έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν να υποβάλει ο δικαιούχος αίτηση χρηματοδότησης, ανεξάρτητα αν έχουν γίνει όλες οι σχετικές πληρωμές.
- 1.4 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
- 1.5 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
- 1.6 Διάρκεια Υποβολών
- 1.1 ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020»
Τοπικό πρόγραμμα CLLD/ LEADER για την περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνος και τμήματος του Δήμου Δέλτα στο Νομό Θεσσαλονίκης
ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Α) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών –
Μη Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα.
Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπάγονται πράξεις που αφορούν σε:
– Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων μέσω της ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, σχετικές με την αλιεία (άρθρο 30, Καν (ΕΕ) 508/2014), τηρουμένων των προϋποθέσεων που τίθενται στις παραγράφους 2, 3 και 4 του εν λόγω άρθρου (μόνο για δράσεις αλιευτικού τουρισμού).4.2.1.1 – Συμπληρωματικές δραστηριότητες αλιέων με έμφαση στον αλιευτικό τουρισμό.
Περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού και ειδικότερα (σύμφωνα με το Ν.4582/2018) στην παροχή υπηρεσιών «συνδεδεμένων με την αλιεία, τη σπογγαλιεία, και τις σχετικές με αυτές πρακτικές και τεχνικές προς τους επισκέπτες-τουρίστες, οι οποίοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με τις παρεχόμενες στο υγρό στοιχείο αλιευτικές δραστηριότητες, με σκοπό την ψυχαγωγία μέσω της αλιείας, την απόκτηση βιωματικών εμπειριών, τη γνωριμία με τις τοπικές παραδόσεις, τα τοπικά έθιμα και την τοπική γαστρονομία, τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας και την οικονομική τόνωση του κοινωνικού ιστού σε τοπικό επίπεδο». Σε κάθε περίπτωση, οι παρεχόμενες – εκ μέρους των Δικαιούχων – υπηρεσίες της παρούσας κατηγορίας ενεργειών θα συμμορφώνονται με τους όρους και προϋποθέσεις διενέργειας αλιευτικού τουρισμού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΚΥΑ 414/2354/21.01.2015, όπως ισχύει).
Καθεστώς ενίσχυσης
Καν.(ΕΕ) 508/2014, άρθρ.30 (αλιευτικός τουρισμός), 63 & 95//Ποσοστό Ενίσχυσης 50% (μέγιστη δημ. δαπάνη 75.000€)
– Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια (άρθρο 48, Καν. (ΕΕ) 508/2014)4.2.1.3 – Εκσυγχρονισμός/ μετεγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων στην υδατοκαλλιέργεια
Η συγκεκριμένη δράση αναφέρεται στις πράξεις που αφορούν:
– στην μετεγκατάσταση αυτών των μονάδων μυδοκαλλιέργειας στις προβλεπόμενες θέσεις ΠΟΑΥ του Θερμαϊκού Κόλπου, ή στον εκσυγχρονισμό τους, με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας εργαζομένων, την υγείας των ζώων με απώτερο σκοπό τη ποιότητα του τελικού προϊόντος.
– στην ίδρυση/ εκσυγχρονισμό /μετεγκατάσταση Κέντρων Εξυγίανσης / Αποστολής / Αποκελύφωσης Οστρακοειδών.
Καθεστώς ενίσχυσης
Καν.(ΕΕ) 508/2014, άρθρ. 48, 63 & 95//Ποσοστό Ενίσχυσης έως 50%/Επικράτεια
– Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (άρθρο 69, Καν. (ΕΕ)
508/2014)4.2.1.4 – Ίδρυση /Εκσυγχρονισμός/ επέκταση επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να χρηματοδοτηθεί η ίδρυση/ εκσυγχρονισμός νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που αφορούν στην προετοιμασία και παρουσίαση των προϊόντων ενώ περιλαμβάνει τεμαχισμό, συσκευασία, κονσερβοποίηση, κατάψυξη, κάπνισμα, αλάτισμα, μαγείρεμα, διατήρηση σε ξίδι, αποξήρανση ή προετοιμασία ιχθύων για την αγορά καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο.
Η συγκεκριμένη δράση έχει σκοπό να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας/μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην βελτίωση της ασφάλειας, υγιεινής και συνθηκών εργασίας, στη μεταποίηση υποπροϊόντων, στη δημιουργία νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, νέων ή βελτιωμένων διαδικασιών, ή νέων ή βελτιωμένων συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης.
Καθεστώς ενίσχυσης
Καν.(ΕΕ) 508/2014, άρθρ. 63, 69 & 95//Ποσοστό Ενίσχυσης έως 50% /Επικράτεια
Επισημαίνεται ότι για τις επενδύσεις επιχειρηματικότητας μη κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στις κατηγορίες που περιγράφονται ανωτέρω, απαιτείται επιπλέον από τους δικαιούχους σαφής αιτιολόγηση για τη διαχείρισή τους σε τοπικό επίπεδο (άρθρο 63.2, Καν (ΕΕ) 508/2014).
Β) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών –
Κρατικές ενισχύσεις / Επιχειρηματικότητα δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 (deminimis).
Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπάγονται πράξεις που αφορούν σε:
– Επενδύσεις που αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ίδρυση, εκσυγχρονισμός) (άρθρο 63, Καν. (ΕΕ) 508/2014)4.2.1.2 – Ενίσχυση επιχειρήσεων (ίδρυση και εκσυγχρονισμός) που συνδέονται με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα οι οποίες στοχεύουν σε:
α) προσφορά προστιθέμενης αξίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, προσέλκυση νέων και προώθηση της καινοτομίας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας·
β) στήριξη της διαφοροποίησης εντός ή εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων, διά βίου μάθηση και δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιοχές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
γ) βελτίωση και αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων των περιοχών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής·
δ) προώθηση της κοινωνικής ευημερίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της θάλασσας·
ε) ενίσχυση του ρόλου των αλιευτικών κοινοτήτων στην τοπική ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση των αλιευτικών πόρων και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, η παρούσα Δράση αφορά στην ίδρυση, επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης, χώρων εστίασης και αναψυχής, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου ειδών διατροφής (τροφίμων, ποτών, φρούτων, λαχανικών, κλπ) καθώς και για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της αλιευτικής περιοχής του Τοπικού Προγράμματος, και βιοτεχνικών μονάδων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου, σε επιλεγμένους κλάδους προτεραιότητας, και κατά προτεραιότητα αυτών που προσανατολίζονται προς την υποστήριξη της αλιευτικής δραστηριότητας της περιοχής.
Καθεστώς ενίσχυσης
Καν.(ΕΕ) 1407/2013//Καν.(ΕΕ) 508/2014, άρθρ. 63 & 95//Ποσοστό Ενίσχυσης έως 50%//Επικράτεια (μέγιστη δημόσια δαπάνη 200.000€).
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επισημαίνεται ότι: Στις ανωτέρω περιπτώσεις που η πράξη περιλαμβάνει κτιριακές παρεμβάσεις η πράξη θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη των αντίστοιχων εργασιών (με ποινή αποκλεισμού).
Συγκεκριμένα, απαιτούνται στοιχεία νομιμότητας / τακτοποίησης / περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων / γνωστοποίησης εγκατάστασης κλπ κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στη πρόσκληση.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Δικαιούχοι ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσης είναι:
· αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους, (με επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ),
· μη αλιείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα
Γίνονται δεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης και εταιρειών υπό σύσταση.
2. Στην περίπτωση πράξεων με δικαιούχους αλιείς, που υπάγονται στο άρθρο 63.1.β (Καν. ΕΕ 508/2014) και υλοποιούν δράσεις που συνδυάζονται με επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό, οι αλιείς οφείλουν να παραδώσουν την αλιευτική τους άδεια ενώ δεν θα μπορούν να ξαναρχίσουν εκ νέου την άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος εντός προθεσμίας μικρότερης των 5 ετών μετά την καταβολή σε αυτούς της ενίσχυσης.
3. Οι δικαιούχοι οφείλουν να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή παρέμβασης και η επένδυση να πραγματοποιείται εντός της περιοχής παρέμβασης ώστε τα οφέλη (οικονομικά, κοινωνικά κ.α.) που απορρέουν να εξυπηρετούν το τοπικό πρόγραμμα της περιοχής
4. Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την 2003/361/ΕΚ Σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με ‘τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων’, όπως αναλύονται στον πίνακα που ακολουθεί:
Κατηγορία Επιχείρησης | Αριθμός απασχολούμενων: Ετήσια μονάδα εργασίας (ΕΜΕ) | Ετήσιος κύκλος εργασιών | ή | Σύνολο ετήσιου ισολογισμού |
Μικρή | < 50 | ≤ 10 εκατ. € | ή | ≤ 10 εκατ. € |
Πολύ μικρή | < 10 | ≤ 2 εκατ. € | ή | ≤ 2 εκατ. € |
Για την ανωτέρω κατηγοριοποίηση πρέπει να πληρείται τόσο το κριτήριο του αριθμού των απασχολουμένων, όσο και ένα εκ των δύο οικονομικών κριτηρίων για δύο συνεχόμενα έτη.
5. Πράξεις που περιέχουν κτιριακές δαπάνες είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση μόνο εάν είναι σε πλήρη ωριμότητα για την έναρξη των κτιριακών εργασιών τους (όπως περιγράφονται στην παρ. 12 της )
6. Οι ενισχύσεις παρέχονται σε Δικαιούχους:
(i) των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα,
(ii) που αποδεικνύουν την ιδία τους συμμετοχή,
(iii) που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα, για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης πράξης,
(iv) οι οποίοι συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έως γ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 και των οποίων οι αιτήσεις συνοδεύονται από την ενυπόγραφη δήλωση του αιτούντα επιχειρηματία, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, (Υπόδειγμα Ι υπεύθυνης δήλωσης),
(v) οι οποίοι συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις του Καν. (ΕΕ) 1407/2013 «ήσσονος σημασίας» όταν γίνεται χρήση του κανονισμού αυτού (de minimis) (Υπόδειγμα ΙΙ υπεύθυνης δήλωσης),
(vi) για τους οποίους δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης παράνομης κρατικής ενίσχυσης εκδοθείσα βάσει προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής ή του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) (Υπεύθυνη Δήλωση).
7. Ο Δικαιούχος οφείλει να τηρεί τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
8. Τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα ενισχυθούν, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια / Λεμβολόγια ή στα Λεμβολόγια των κατά τόπο αρμόδιων Υπηρεσιών Αλιείας (περίπτωση σκαφών εσωτερικών υδάτων) και καταχωρημένα στο Εθνικό και Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ – ΚΑΜ), εκτός των σκαφών εσωτερικών υδάτων. Θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη όπως και να μην έχουν χρονική δέσμευση από προηγούμενη χρηματοδότηση των ίδιων εργασιών κατά την υποβολή της αίτησης.
9. Τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα ενισχυθούν, θα πρέπει να φέρουν νόμιμα εκτός των άλλων αλιευτικό εργαλείο, δίχτυα ή/και παραγάδια, με οποιαδήποτε σειρά καταχώρησης τους στην αλιευτική άδεια του σκάφους, ενώ αποκλείονται τα σκάφη τα που φέρουν τα αλιευτικά εργαλεία: τράτα βυθού (ΟΤΒ) ή/ και γρι-γρι (PS).
10. Τα σκάφη αναψυχής, για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα ενισχυθούν, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο «Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών».
11. Οι ενισχύσεις στον τομέα της μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας παρέχονται σε δικαιούχους των οποίων οι επιχειρήσεις διαθέτουν (ιδιόκτητες ή μισθωμένες) εγκαταστάσεις μεταποίησης. Ενισχύσεις δεν παρέχονται σε επιχειρήσεις όταν εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις που οι άδειές τους έχουν εκδοθεί στο όνομα άλλης επιχείρησης, η οποία είναι και υπεύθυνη για την τήρηση των όρων τους.
12. Δικαιούχοι δεν δύναται να είναι:
α. Εξωχώριες/υπεράκτιες εταιρείες
β. Φυσικά πρόσωπα:
i. του Υπηρεσιακού Πυρήνα της ΟΤΔ,
ii. μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα που έχει συστήσει την ΟΤΔ
iii. μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) (ως φυσικά πρόσωπα και όχι ως εκπρόσωποι φορέων)
γ. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα τα οποία έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ, για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας.
13. Στην παρούσα πρόσκληση επιτρέπεται η υποβολή μίας (1) μόνο πρότασης (πράξης) ανά δικαιούχο (ΑΦΜ) με ενιαίο αντικείμενο που θα αφορά αποκλειστικά μία κατηγορία πράξης.
Κάθε δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης για κάθε αλιευτικό σκάφος.
Επισημαίνεται ότι κάθε υποβαλλόμενη πρόταση θα αφορά ενιαίο και συνεκτικό φυσικό αντικείμενο συγκεκριμένου άρθρου του Καν. 508/2014.
Ο Δικαιούχος τηρεί τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Για την υλοποίηση των Πράξεων της παρούσας θεωρούνται ως επιλέξιμες οι δαπάνες οι οποίες αποδεδειγμένα σχετίζονται με την υλοποιούμενη Πράξη, ακολουθούν επαρκή διαδρομή ελέγχου για την πληρωμή τους και που είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στην ΥΑΕΚΕΔ (ΥΠΑΣΥΔ 2014 – 2020) (137675/ΕΥΘΥ1016/19-12-2018 (ΦΕΚ Β’ 5968) καθώς και στο ειδικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει κάθε φορά για ορισμένες δράσεις.
Ειδικότερα, οι επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες ανά είδος Πράξης, αναλύονται στο Κεφάλαιο 7 του Ενημερωτικού Οδηγού της Πρόκλησης.
Οι αναδρομικές δαπάνες είναι επιλέξιμες σε ποσοστό έως 50% του συνολικού υλοποιημένου προϋπολογισμού του έργου. Σε περίπτωση που οι (νέες) δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την απόφαση ένταξης της πράξης είναι μικρότερες από τις αναδρομικές, τότε οι πλεονάζουσες αναδρομικές δαπάνες κρίνονται μη επιλέξιμες. Σε κάθε περίπτωση κατά την τελευταία πληρωμή θα πρέπει να τηρείται το ποσοστό αναδρομικότητας έως 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Επισημαίνεται ότι οι αναδρομικές δαπάνες, πρωτίστως καλύπτουν την ιδιωτική συμμετοχή.
Δεν είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από το ΕΤΘΑ οι παρακάτω δαπάνες:
α) χρεωστικοί τόκοι, εκτός επιχορηγήσεων που δίνονται υπό τη μορφή επιδότησης επιτοκίου ή επιδότησης προμηθειών εγγύησης,
β) η αγορά μη οικοδομημένης και οικοδομημένης γης όταν το ποσό υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών για την οικεία πράξη. Για εγκαταλελειμμένες και πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κτίρια, τότε το όριο αυτό αυξάνεται στο 15%
γ) φόρος προστιθέμενης αξίας, εκτός από την περίπτωση που δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας για τον ΦΠΑ
δ) τα έξοδα συναλλάγματος και οι χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, καθώς και τα λοιπά καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα
ε) οι δαπάνες για πρόστιμα, χρηματικές ποινές και έξοδα για την επίλυση διαφορών
στ) οι δαπάνες όταν έχουν πραγματοποιηθεί εκτός της περιόδου επιλεξιμότητας
ζ) οι δαπάνες που αναφέρονται ως μη επιλέξιμες στο Κεφάλαιο 7 του Ενημερωτικού Οδηγού της Πρόκλησης.
Τονίζεται ότι οι πράξεις δεν είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, σε περίπτωση που έχουν περατωθεί φυσικά ή έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν να υποβάλει ο δικαιούχος αίτηση χρηματοδότησης, ανεξάρτητα αν έχουν γίνει όλες οι σχετικές πληρωμές.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενισχυόμενων επενδύσεων για όλες τις δράσεις μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000 €, ενώ για πράξεις οι οποίες αφορούν σε άυλες ενέργειες ο συνολικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 €. Ως άυλες πράξεις χαρακτηρίζονται οι πράξεις οι οποίες δεν αφορούν στη δημιουργία υποδομών ή σε επενδύσεις.
Εξαίρεση αποτελούν οι επενδύσεις όταν αφορούν διαφοροποίηση/συμπλήρωση εισοδήματος για αλιείς (άρθρο 30, Καν (ΕΕ) 508/2014) για τις οποίες το συνολικό ποσό στήριξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 75.000 € για κάθε δικαιούχο.
Τα ελάχιστα και μέγιστα όρια προϋπολογισμού αναλύονται στον πίνακα της επόμενης ενότητας.
Η ενίσχυση για τις δράσεις που εμπίπτουν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων καθορίζεται βάσει του Καν (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis) και ανέρχεται στο ανώτατο ποσό ενίσχυσης των 200.000 € Δημόσιας Δαπάνης για ενιαία επιχείρηση, και στο ποσό των 100.000€ όταν αφορά περίπτωση επιχειρήσεων που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμού τρίτων.
Επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε μια ενιαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 € σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Ο Δικαιούχος οφείλει να ολοκληρώσει το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της πράξης το αργότερο μέχρι την 31ή Δεκεμβρίου 2023 (ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών).
Η ολοκλήρωση του έργου δηλώνεται από το δικαιούχο με την κατάθεση του τελευταίου αιτήματος πληρωμής της πράξης στον ΕΦ.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών:
– για τις επενδύσεις μέτρων επιχειρηματικότητας του Καν.508/2014 ορίζεται η 23η.3.2018 (ΥΑ 3131/17.12.2019)
– οι πράξεις που αφορούν τον «αλιευτικό τουρισμό» του Καν.508/2014 – Διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων, όπου ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται 11η.12.2018 ενώ ως μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης των πράξεων ορίζονται οι δώδεκα (12) μήνες, με ημερομηνία εκκίνησης την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της πράξης, με δυνατότητα παράτασης.
– για τις πράξεις που εμπίπτουν στον Καν.1407/2013 ως έναρξη της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έγκρισης των Τοπικών Προγραμμάτων, ήτοι η 21η.12.2016 (έκδοση σχετικού ΦΕΚ). Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις ημερομηνίες της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι επιλέξιμες και δεν υπολογίζονται για το κόστος, ανεξαρτήτως αν έχουν εξοφληθεί ή όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο με τη μορφή επιχορήγησης ενώ το ύψος της καθορίζεται βάσει των επιλέξιμων δαπανών.
Οι Πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, δύναται να λάβουν ένταση ενίσχυσης ύψους ως 50%, ενώ τα ελάχιστα και μέγιστα όρια προϋπολογισμού αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα
(*) Πράξεις που υλοποιούνται από οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ή διακλαδικών οργανώσεων ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, μπορούν να λάβουν αύξηση κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, (δηλαδή ποσοστό δημόσιας δαπάνης 75%).
Επισημαίνεται ότι ο αιτούμενος όσο και ο εγκεκριμένος και τελικά ολοκληρωμένος και πιστοποιημένος προϋπολογισμός των επενδυτικών προτάσεων πρέπει να είναι σύμφωνος με το ελάχιστο όριο προϋπολογισμού που ορίζεται ανωτέρω.
Η ιδιωτική συμμετοχή δύναται να αποτελείται είτε από ίδια κεφάλαια, είτε από τραπεζικό δανεισμό, είτε από συνδυασμό τους.
Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από την ημερομηνία επιλέξιμης αναδρομικότητας ανά κατηγορία δράσης και μέχρι την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, μπορούν να προσμετρηθούν στην απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή, εφόσον διαπιστώνεται η εξόφλησή τους.
Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν, πρέπει να βρίσκονται εντός της επιλέξιμης περιοχής παρέμβασης του τοπικού προγράμματος CLLD-Leader ΕΠΑΛΘ, η οποία αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:
Διάρκεια Υποβολών
Έναρξη υποβολής αιτήσεων στο ΠΣΚΕ: | 30/09/2022 & ώρα 13:00 |
Λήξη υποβολής αιτήσεων στο ΠΣΚΕ: | 30/11/2022 & ώρα 15:00 |
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας